"Παραμυθολογίες"

Μια σειρά με μικρά βίντεο που έχουν πληροφορίες για τους θεούς του Ολύμπου. Είναι παραγωγές της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.
Με εικόνες και τραγούδι,  συμμαθητές σας πρωταγωνιστούν για να σας βοηθήσουν να θυμάστε κάποια πράγματα για τους δώδεκα θεούς. 


O πανέμορφος Απόλλωνας ή  Φοίβος ("ηλιακός" δηλαδή) το άλλο όνομά του, αδερφός της θεάς Άρτεμης. Θεόςτου ηλιακού φωτός αλλά και της μαντικής τέχνης, συμβούλευε θεούς και ανθρώπους, προστάτευε και έδινε χάρισμα και έμπνευση στους μάντεις της εποχής. Θεός της μουσικής και κύριος των Μουσών που είχαν υπό την προστασία τους όλες τις τέχνες και έδιναν έμπνευση στους καλλιτέχνες της εποχής. Από τους πιο σημαντικούς θεούς για τους αρχαίους Έλληνες, όσο σημαντικό είναι το φως του Ήλιου που λούζει αυτό τον τόπο αιώνες τώρα.

 


Και η Ήρα..η βασίλισσα θεών και ανθρώπων, προστάτιδα της οικογένειας. Ζηλιάρα (με το δίκιο της με τέτοιο ζωηρό άντρα!) την αποκαλούν. 


 


 Η θεά Αφροδίτη..θεά της ομορφιάς. Μητέρα του φτερωτού Έρωτα. Αρμονία και χάρη πάντα στο πέρασμά της. 



Να και ο  Άρης. Ο θεός του πολέμου. Βίαιος, πάντα καυγατζής και πεισματάρης και πρώτος στους πολέμους! Τρόμος και Φόβος τα παιδιά του.


    Aς δούμε και μια θεά, να μην τις αφήνουμε παραπονεμένες.. Η θεά Αθηνά, που γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία, θεά της σοφίας. Γενναία πολεμίστρια, δίκαιη όμως και όχι φιλοπόλεμη όπως ο Άρης. Προστάτρια των τεχνών επίσης. Άριστη τεχνίτρια στην ύφανση.

 

 Συνεχίζουμε με τον Ποσειδώνα. Κυρίαρχος των Ωκεανών και των θαλασσών, του υγρού στοιχείου. Με τη γυναίκα του την Αμφιτρίτη ζούσε στο υγρό του παλάτι στα βάθη της θάλασσας. Σύμβολό του η τρίαινα, που με αυτή προκαλούσε τα γιγάντια κύματα. Μονομάχησε με τη θεά Αθηνά για το ποιος θα γίνει προστάτης της πόλης και έχασε. Ταλαιπώρησε το δύστυχο Οδυσσέα που προσπαθούσε να γυρίσει στην Ιθάκη μιας και εκείνος σε άμυνα του σκότωσε τον Πολύφημο, το γιο του. Κύκλωπα τρομερό, με ένα μάτι αντί για δυο!  

Ξεκινάμε με το Δία, πατέρα των θεών και των ανθρώπων, κυρίαρχο του καιρού...κατεύθυνε τους κεραυνούς, τη βροχή, τις καταιγίδες. Άλλαζε μορφές, επαινούσε ή τιμωρούσε, επενέβαινε για να δώσει λύση, όσο σκληρή κι αν ήταν. Προστάτης των ξένων και της φιλοξενίας. "Ζωηρούλης" όμως...αγαπούσε πολύ τις γυναίκες... νύμφες, νεράιδες, κόρες αρχόντων, αν κάποια του άρεσε δεν μπορούσε να αντισταθεί. Προκαλούσε τη ζήλια της 'Ηρας και γέμιζε παιδιά τον κόσμο! Ένας σωρός μύθοι για το πως   απέκτησε πολλά από τα παιδιά του. Άλλες τον αγαπούσαν πραγματικά, άλλες τις ξεγελούσε αλλάζοντας μορφή...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου