Ταξίδι στους μύθους...

Το ταξίδι μας στη μυθολογία ξεκίνησε. Οι ελληνικοί μύθοι που φτάνουν μέχρι σήμερα και μας συναρπάζουν υπήρξαν για πολλά πολλά χρόνια προφορική παράδοση. Οι πρώτοι που τους καταγράφουν στην αρχαιότητα είναι ο Ησίοδος και ο Όμηρος, θα  μιλήσουμε για αυτούς περισσότερο σε επόμενα μαθήματα. 

Είπαμε για τους μύθους που εξηγούν το πως έγινε ο κόσμος, τους πρώτους θεούς - τους Τιτάνες - και τις μεγάλες μάχες, την Τιτανομαχία και τη Γιγαντομαχία που έφεραν νικητή το Δία και κυρίαρχο του κόσμου, πατέρα θεών και ανθρώπων.

Συζητήσαμε το πόσο επηρέασαν οι μύθοι αυτοί την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Είδαμε πώς πολλά ονόματα, φράσεις και λέξεις υπάρχουν και σήμερα από τα ονόματα των Τιτάνων και των Γιγάντων...

Δείτε τα παρακάτω έργα τέχνης. Ζωγραφιές σε αρχαία αγγεία, αγάλματα, ανάγλυφες παραστάσεις στον Παρθενώνα, πίνακες μεγάλων ζωγράφων όπως ο Ρούμπενς της εποχής του μπαρόκ.  Δείχνουν τον Κρόνο και τη Ρέα, την Τιτανομαχία, τον Άτλαντα γιο του Τιτάνα Ιαπετού που κρατούσε τον Ουρανό στις πλάτες του....Στη σύγχρονη εποχή  οι μύθοι είναι έμπνευση και για την τέχνη του κινηματογράφου.

 Η Τιτανομαχία όπως τη φαντάστηκε και τη ζωγράφισε ο Ρούμπενς..βράχοι τεράστιοι ήταν τ  όπλα τους..Κάτω οι Τιτάνες γκρεμίζονται από τον Ουρανό για να αποκτήσουν το βασίλειο ο Δίας και τα αδέρφια του.

Ο Άτλαντας (ανιψιός του Κρόνου) σηκώνει τον ουράνιο θόλο στις πλάτες του. Πάνω σε ανάγλυφη παράσταση κάτω σε αγγείο μαζί με τον αδερφό του Προμηθέα.

Η Ρέα δίνει στον Κρόνο μια φασκιωμένη πέτρα για να τον ξεγελάσει και να γλιτώσει το μικρότερο γιο της Δία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου