28η Οκτωβρίου


Δείτε μέσα σε δέκα λεπτά σύντομα με φωτογραφίες της εποχής, την ιστορία του "έπους του 1940 έως 1944". Τα τέσσερα αυτά χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για την Ελλάδα. Με το "ΟΧΙ" ξεκινάει ο πόλεμος με τους Ιταλούς τους οποίους και καταφέρνουν οι Έλληνες να κρατήσουν για λίγο έξω από τη χώρα μας , όχι όμως και τους Γερμανούς που ήρθαν να τους βοηθήσουν με τον μεγάλο στρατό τους, τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα τους και τα τανκς. Κατέλαβαν την Ελλάδα και ακολούθησε αυτό που ονομάζουμε "Κατοχή" με πολλές δυσκολίες για τους κατοίκους των πόλεων και θανάτους. Οι Έλληνες οργάνωσαν αυτό που λέμε "Εθνική Αντίσταση" και κατάφερναν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους κατακτητές Γερμανούς αποδυναμώνοντάς τους. Tόσο ηρωική ήταν η αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στο στρατό κατοχής που ο Άγγλος πρωθυπουργός Ο. Τσώρτσιλ είπε:"Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".  Ο στρατός που είχαν εδώ αποδυναμώθηκε, και η απέλευθερωση της Ελλάδας γιορτάστηκε το 1944.


Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, ήταν από αυτούς που βρέθηκαν στο μέτωπο του πολέμου με τους Ιταλούς το 1940, αμέσως μετά το "ΟΧΙ" που τους είπαν οι Έλληνες και η επέτειος αυτού του "όχι" είναι  στις 28 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. 

Είχαμε μιλήσει πέρυσι λίγο για τον ποιητή, είχαμε διαβάσει και  λίγο από το ποίημά του "Ο ήλιος ο ηλιάτορας". 

Σε ένα άλλο του μεγάλο ποίημα με τίτλο "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" * έχει ένα σημείο στο οποίο αναφέρει την εμπειρία του από τον πόλεμο στα βουνά της Πίνδου, στο "αλβανικό μέτωπο"  όπως λέγεται βόρεια της Ελλάδας, αφού τα βουνά αυτά συνεχίζονται και στην Αλβανία . Δείτε την παρουσίαση με τις φωτογραφίες από τον πόλεμο και ακούστε τι λέει ο ποιητής.Το απόσπασμα (κομμάτι) αυτό διαβάζει ο  Μάνος Κατράκης, σπουδαίος ηθοποιός που δε ζει πια.  Αν δεν καταλαβαίνετε κάποια λέξη ρωτήστε τη μαμά ή τον μπαμπά. 

και...καλό σαββατοκύριακο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου